Ont i benhinnorna

Bild på löpare med ont i benhinnorOnt i benhinnorna är en vanlig åkomma som kan komma att uppstå i samband med ökad belastning eller träning. Är det så att du just börjat träna löpning eller fått ett jobb där du hela tiden står på dina fötter, så kan du uppleva att benhinnorna börja värka.

Du kommer snabbt att märka om du har överansträngt dig och får ont i benhinnorna. Värken känns oftast på insidan eller framsidan av smalbenen efter att du har tränat eller gått en stund. Om du sedan sitter still och märker att värken finns kvar när du reser dig, så är det oftast på grund av benhinnorna.

Det känns som en molande värk, även under vilande tillstånd. Om du har fått en benhinneinflammation är värken än mer tydlig även när du tränar och går, och du kan då behöva göra något åt saken.

Ont i benhinnor och benhinneinflammation kan drabba vem som helst, som av någon anledning börjat överanstränga sina ben och vader. Men det går även att lindra och läka ut dessa skador på benhinnorna.

Är det farligt att träna med ont i benhinnorna?

Löpare Tränar med ont i benhinnornaDet som avgör om huruvida du kan träna när du har ont i benhinnorna är graden av smärta du upplever. Oftast är det inte så farligt att träna med ont i benhinnorna eller när du har benhinneinflammation.

Det får göra ont, men det ska inte bli värre, i så fall är det bättre att byta träningsform. Det finns en mängd bra träningsformer som inte belastar och som gör att du inte känner av smärtan.

Bland annat kan du testa att börja simma, eller använda våtväst. Med en våtväst får du en bra träning i vatten.

Vad gör man när man fått ont i benhinnorna?

Det finns en del saker och åtgärder om du har fått ont i benhinnorna. Vila är det första och främsta, men du kan låta det vara en aktiv vila. Alltså ändra träningsform. I stället för löpning utomhus, kanske du ska testa på crosstrainer eller vattenträning.

Du kan även satsa på riktade träningsövningar. Bland annat genom att göra olika tåhävningar, horisontella hopp, vertikala hopp med mera.

Idrottsmassage har visat sig vara positivt när man känner av smärta i benhinnorna. Du kan dels massera själv och kyla ner med is eller liniment, eller så går du till en professionell idrottsmassör.

Tejpning kan hjälpa när du har ont i benhinnorna

Bild tejpning vid värk i benhinnornaAtt tejpa benhinnorna är ett sätt att lindra smärtorna. Du kan använda dig av kinesiologytape, tejpa benhinnorna 5-7 dagar, lufta någon dag och sedan tejpa om igen.

Detta kan du göra på egen hand genom att köpa kinesiotejp för benhinnor, eller så vänder du dig till en tränare eller liknande som kan visa dig hur du ska gå tillväga. Byte av skor eller särskilda inlägg kan även det vara en god idé.

Det du främst ska tänka på är att skynda långsamt. Avbryt träning redan innan smärta uppstår, och öka på tiden allt eftersom.

När bör du söka vård?

Ont i benhinnorna behöver inte betyda att du har drabbats av en benhinneinflammation. Men om du har fortsatt smärta i benhinnorna även efter att ha trappat ner på träning samt testat allt du kan göra på egen hand så är det bra att vända sig till en kiropraktor, sjukgymnast eller en fysioterapeut.

De kan hjälpa till att fastställa hur allvarlig din situation är och även ta fram bakomliggande orsaker. Hos dem kan du få reda på hur och vad du bör ändra, samt att de kan ge dig sjukgymnastik så väl som övningar för att bota ont i benhinnorna eller bota benhinneinflammationen.

Om detta inte förbättrar dina smärtor, så kan du komma att behöva genomgå en operation. Vi kan varmt rekommendera att uppsöka Kiropraktor Direkt för att få en Benhinneinflammation behandling.