Behandlingar för Benhinneinflammation

Benhinneinflammation Fakta, Råd & Behandling
april 29, 2014
Ont i Benhinnorna
maj 4, 2014

Behandlingar för Benhinneinflammation

Om du har råkat ut för benhinneinflammation, så finns det en del behandlingar som går att genomföra, för att minska smärtan och för att bli av med den.

Det finns inga snabba lösningar, men det finns metoder att använda dig av som förebygger eller som tar bort smärta, värk och obehag. Om du tror att det är benhinneinflammation du råkat ut för så är det en god idé att få en diagnos på att det verkligen är så.

Ett besök hos en kiropraktor, naprapat, fysioterapeut, sjukgymnast eller läkare är därmed något du bör boka.

Vila är en av de behandlingar du kan använda dig av. Har du lindriga besvär så kan det räcka med att du byter träningsform till aktiviteter som inte belastar underbenen.

Till exempel kan du simma, cykla eller åka rullskridskor. Har du ett mer akut fall av benhinneinflammation bör du ta paus från all träning.

Stretching och töjning är effekt som känns lindrande och det är något du enkelt kan göra själv.

Hos en sjukgymnast, en kiropraktor, en naprapat eller en fysioterapeut kan du få hjälp med olika behandlingar.

Bland annat finns det direkta behandlingsmetoder eller behandlingstekniker på själva området som består av massage, akupunktur, laser, stötvåg eller stretching av olika slag.

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling är en metod som inte är jättegammal, den har använts inom sjukvården sedan 1980-talet.  Den fungerar på så sätt att en applikator genererar tryckvågor med en given frekvens och bearbetar den vävnad som är skadad.

Denna behandling ökar metabolisk aktivitet i cellen, ger en ökad blodcirkulation samt en ökad vävnadsåteruppbyggnad.  Behandlingen tar inte mer än 5 minuter och upprepas med 5-7 dagar mellanrum.

Själva behandlingen kan göra in, men de flesta ser denna smärta om uthärdlig. Indirekta behandlingar kan vara justeringar av störningar i leder och muskler.

Förebygga benhinneinflammation

Det finns en hel du kan göra själv för att förebygga benhinneinflammation. Bland annat kan du träna tibialis så att du på ett bra sätt klarar av ansträngningen vid till exempel löpning. Detta kan tränas genom att bland annat gå på hälarna.

Om musklerna på underbenets framsida är för svaga i förhållande till vadmuskeln kan det nämligen bidra till benhinneinflammation. Därför är det bra att stärka dessa muskler, med just övningar som att gå på hälarna.

Stretchövningar

Stretchövningar även det bra för att förhindra benhinneinflammation, eller för att lindra benhinneinflammation. En bra stretchövning kan vara att sitta på knäna, med dina fötter under rumpan, sedan luta din överkropp bakåt.

Det finns även andra bra stretchövningar, som är för vader och skenben. Att stretcha vader, före och efter träning är en god idé.

Löpning, skor och träning.

Se över din löpteknik och spring med ”rätt” sorts steg. Försök att sätta i hälen först och sedan rulla på foten när du springer.

Införskaffa bra skor som är stadiga och stabila. Eventuellt även investera i skoinlägg. Detta är särskilt bra om du har höga fotvalv eller överpronerar. Även stödförband är bra om du vill förebygga benhinneinflammation.

Se till att du tränar på bra underlag, undvik hårda underlag som till exempel asfalt.

Om du känner av smärta i början av träning, under träning, eller efter träning, se till att vila från den aktivitet du utför. Du kan träna på andra sätt, där du inte belastar på samma sätt.

Även om benhinneinflammation inte är en inflammation på det sättet, så kan det i vissa fall fungera med vissa inflammationshämmande läkemedel.

Operation?

Om du får extrema besvär så ska du direkt vända dig till någon för att få hjälp och behandling. Det kan även vara så att du behöver en operation.

I dessa lägen är det alltid bra att boka en tid hos en som kan hjälpa dig med att ta reda på de bakomliggande orsakerna till att du drabbats av benhinneinflammation