Förebygga Benhinneinflammation

Ont i Benhinnorna
maj 4, 2014
Bild på löpare med ont i benhinnor
Symptom & Orsaker till Benhinneinflammation
maj 5, 2014

Förebygga Benhinneinflammation

symptom benhinneinflammation
Förebygg att få benhinneinflammation genom dessa enkla tips och praktiska råd.

Det finns en hel du kan göra själv för att förebygga benhinneinflammation. Bland annat kan du träna tibialis så att du på ett bra sätt klarar av ansträngningen vid till exempel löpning. Detta kan tränas genom att bland annat gå på hälarna.

Om musklerna på underbenets framsida är för svaga i förhållande till vadmuskeln kan det nämligen bidra till benhinneinflammation. Därför är det bra att stärka dessa muskler, med just övningar som att gå på hälarna.

Stretchövningar som kan förebygga benhinneinflammation

Stretchövningar är även det bra för att förhindra benhinneinflammation, eller för att lindra benhinneinflammation. En bra stretchövning kan vara att sitta på knäna, med dina fötter under rumpan, sedan luta din överkropp bakåt.

Det finns även andra bra stretchövningar, som är för vader och skenben. Att stretcha vader, före och efter träning är en god idé.

Löpning, skor och träning

Ett bra & enkelt råd för att förebygga denna idrottsskada är att se över din löpteknik och spring med ”rätt” sorts steg. Försök att sätta i hälen först och sedan rulla på foten när du springer.

Införskaffa bra skor som är stadiga och stabila. Eventuellt även investera i skoinlägg. Detta är särskilt bra om du har höga fotvalv eller överpronerar. Även stödförband är bra om du vill förebygga benhinneinflammation.

Se till att du tränar på bra underlag, undvik hårda underlag som till exempel asfalt.
symptom benhinneinflammation
Om du känner av smärta i början av träning, under träning, eller efter träning, se till att vila från den aktivitet du utför. Du kan träna på andra sätt, där du inte belastar på samma sätt.

Även om benhinneinflammation inte är en inflammation på det sättet, så kan det i vissa fall fungera med vissa inflammationshämmande läkemedel.