Har du suttit stilla en stund kan du känna att benen är stummare och stelare än vanligt. Ibland kan även underbenen svullna upp.
Ofta känns det extra mycket om du har vilat samt att du även känner av det mer i början av din träning. Smärtan består av en slags stelhet och trötthet i underbenen. Fortsätter belastningen, så kommer du snart att känna smärta under hela ditt träningspass.
Har inflammationen gått tillräckligt långt så kommer du även att känna av benhinnorna när du sitter still.
På grund av att benhinneinflammation är en form av överbelastningsskada, så är det precis som med andra typer av dessa att de uppkommer när du ändrat förutsättningar i träningen.
Det kan handla om att du ökat på din löpning med fler kilometer, fler pass eller ökad fart. Det kan även uppkomma i början av löpträning hos ovana personer eller om du haft ett uppehåll.
Detta tillstånd har inte en enda exakt orsak, det har gjorts för lite studier kring detta. Man har tidigare trott att detta tillstånd berodde på en inflammation i benhinnan, men ofta är det så att det faktiskt inte är en inflammation överhuvudtaget.
Det är istället överbelastningsskador, så väl som en stressreaktion av benhinnan. Benhinnan är irriterad och retad och tar du det inte på allvar så kan det gå över till att bli en stressfraktur.
Andra orsaker till denna åkomma är överdriven pronation, även kallad hyperpronation, av foten. Vanlig pronation är något man ska göra när man går, eller springer. Det innebär att man sätter utsidan av hälen först och lämnar underlaget med stortån.
En annan faktor som gör att man kan drabbas av benhinneinflammation är att du byter underlag att springa på. Så är du van vid mjuka skogsstigar och nyligen har bytt till att bara springa på asfalt, så vet du att detta kan vara orsaken.
Andra orsaker som gör att man kan drabbas är hur din löpteknik ser ut. Om du sätter din häl först i marken när du löper, så leder detta till en överdriven pronation.
Det i sin tur leder till att muskeln på framsida och underben får jobba för hårt och det ytterligare i sin tur påverkar benhinnan.
Fel typ av skor kan även det påverka och orsaka hälsmärta och besvär.
Kiropraktorer, Naprapater och sjukgymnaster är specialister på att behandla dessa skador, Vi kan rekommendera Hälsporrekliniken dom har kliniken i Stockholm, Göteborg och Malmö.